Skip to main content

Denk mee over de
Omgevingsvisie Neder-Betuwe!

Resultaten van de peiling Omgevingsvisie Neder-Betuwe

Van 14 september t/m 27 september organiseerden een peiling over de Omgevingsvisie Neder-Betuwe. Hier vindt u de resultaten van de peiling.

Bent u benieuwd welke speerpunten onze inwoners het belangrijkst vinden voor Neder-Betuwe? In welke waarden voor de dorpen u zich herkent? En welke ontwikkelingen u graag in het buitengebied ziet én welke juist niet? U kunt het allemaal lezen in het rapport:

Resultaten van de Peiling Omgevingsvisie Neder-Betuwe

 

Hoe verder?

Eind oktober ligt de Omgevingsvisie 6 weken ter inzage. In deze periode kunt u een zienswijze indienen. De zienswijze wordt betrokken bij de besluitvorming door de raad.

De verwachting is dat de gemeenteraad in januari/februari 2022 een besluit neemt over de visie. Via het Gemeentenieuws wordt bekend gemaakt wanneer en waar de visie ter inzage komt te liggen.

 

Contact en vragen

Heeft u vragen over de Omgevingsvisie of over het proces en dan kunt u contact op nemen met mevrouw S. Gabriel via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer informatie over Omgevingsvisie

Iedere gemeente in Nederland stelt een omgevingsvisie op voor de fysieke leefomgeving. In de Omgevingsvisie staat hoe inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente denken dat Neder-Betuwe zich kan en zou moeten ontwikkelen de komende jaren. Het gaat over de toekomst van de ruimte in het dorp en de buurt waar u woont. De Omgevingsvisie beschrijft op hoofdlijnen:

  • De speerpunten waarop we ons in Neder-Betuwe richten voor de toekomst
  • De ontwikkelrichtingen voor Neder-Betuwe, de dorpen en het buitengebied
  • De waarden waarmee we rekening houden bij de ontwikkelingen voor de dorpen
  • De afwegingen die we maken bij de keuzes in het buitengebied.

Wilt u de Omgevingsvisie inzien? Klik dan hier:

Bekijk Omgevingsvisie

Keuzes en afwegingen in Omgevingsvisie

Neder-Betuwe is een mooie, landelijke gemeente in een waterrijke omgeving. Veel mensen willen hier blijven of komen wonen. Neder-Betuwe is constant in ontwikkeling. De laanbomenteelt is kenmerkend maar de wijze waarop is aan het veranderen. De komende jaren bouwen we in Neder-Betuwe veel nieuwe woningen. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld voorzieningen, verkeer, groen, scholen en winkels. Voor de energietransitie werken we aan het opwekken van duurzame energie door windmolens en zonneparken. En door het aantrekkelijke vestigingsklimaat groeit de vraag naar ruimte voor bedrijven. Al deze ontwikkelingen moeten we met elkaar een plek weten te geven in onze gemeente.

De Omgevingsvisie Neder-Betuwe gaat in op veel zaken zoals water, landschap, natuur, klimaat, duurzaamheid, wonen, werken, infrastructuur, verkeer en vervoer, gezondheid en cultureel erfgoed. Dat bekijken we in samenhang met elkaar omdat een keuze voor het een gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het ander. En de ruimte die we beschikbaar hebben, is beperkt. Het is belangrijk om samen na te denken over de keuzes die we maken. Daarom organiseren we deze peiling over de Omgevingsvisie Neder-Betuwe met de vraag: herkent u Neder-Betuwe in de Omgevingsvisie?

 

Proces en vervolgstappen Omgevingsvisie

In 2018 en 2019 heeft de gemeente inwoners geïnformeerd over de komst van de Omgevingsvisie. Negenhonderd inwoners hebben toen een ansichtkaart ingevuld met waar ze trots op zijn en wat beter kan. Deze inbreng van veel bewoners is in de Omgevingsvisie verwerkt. De gemeente organiseert nu een aantal bijeenkomsten en houdt een peiling om te checken of onze inwoners Neder-Betuwe herkennen in de Omgevingsvisie.

De uitkomsten van de peiling worden besproken met de gemeenteraad. Dit gebeurt tijdens een zogenaamde Beeldvormende raadsvergadering op donderdagavond 30 september [tijd en locatie volgen]. Dit is een openbare bijeenkomst. Er komen gasten uit de gemeente om mee te discussiëren over de inhoud van de Omgevingsvisie. U kunt de vergadering bijwonen, meld u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of middels dit aanmeldformulier zodat we weten hoeveel mensen we mogen verwachten (i.v.m. corona). 

Eind oktober ligt de Omgevingsvisie zes weken ter inzage. In deze periode kunt u een zienswijze indienen. Via Gemeentenieuws stellen we u hiervan op de hoogte. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in januari/februari 2022 een besluit over de Omgevingsvisie Neder-Betuwe.