Skip to main content

Programma Buitengebied

Van 16 november tot 12 december 2022 konden inwoners de enquête over het buitengebied invullen. Bekijk de resultaten. 

Programma Buitengebied

De gemeente Neder-Betuwe gaat aan de slag met een plan voor de toekomst van het buitengebied van Neder-Betuwe. In Nederland en ook in Neder-Betuwe is de ruimte beperkt, we moeten keuzes maken bij het inrichten van de beschikbare ruimte. Veel partijen willen van het buitengebied gebruik maken. We zoeken ruimte voor onder andere laanboom- en fruitteelt, woningbouw, bedrijven, duurzaamheid, klimaatverandering. Maar we willen ook een mooi landschap met ruimte voor natuur, sport en recreatie, zodat het buitengebied aantrekkelijk blijft om er te wandelen en te fietsen. Hoe willen we het buitengebied in de toekomst inrichten?

Wat is het buitengebied?

Het buitengebied is het gebied buiten de kernen en de bedrijventerreinen. Op onderstaand kaartje kunt u zien wat het buitengebied is. Groen, blauw en roze behoren tot het buitengebied, maar grijs en paars niet. Maar zoals u kunt zien blijft er dan nog een enorm gebied over.

Programma Buitengebied

Het plan dat de gemeente maakt voor het buitengebied noemen we het ‘Programma Buitengebied’. In het Programma Buitengebied wordt vastgelegd hoe de ruimte wordt verdeeld en waar wat gebouwd mag worden. Waar mag woningbouw komen, waar bedrijven en laanboomteelt, waar moet natuur blijven en waar mogen wind- en zonneparken gebouwd worden? Wat moeten we beschermen? Wat is belangrijk? Best lastige keuzes, want iedereen wil wat.

Verslag Participatie Programma Buitengebied

In oktober 2023 vonden bijeenkomsten plaats met de samenleving en agrariërs over het Programma Buitengebied. Er werden verschillende onderwerpen besproken. Wat vinden de deelnemers? Er werden diverse vraagstukken voorgelegd en besproken. Bijvoorbeeld:  Mogen agrarische bedrijven uitbreiden met landbouwgrond en/of bebouwing? Mogen agrarische bedrijven zich nieuw vestigen in het buitengebied? Wat vinden de deelnemers van het gebruik van teeltondersteunende voorzieningen en opwek van duurzame energie voor eigen gebruik? Wat kunnen we doen voor behoud en versterking van natuur, landschap en erfgoed? 


In het Verslag Participatie Programma Buitengebied kunt u lezen wat de mening van de samenleving en de agrariërs is over de verschillende onderwerpen en vraagstukken.

Resultaten enquête

Van 16 november tot 12 december 2022 konden inwoners de enquête over het buitengebied invullen.
Hoe maken zij gebruik van het buitengebied? Wandelen, fietsen of sporten zij er vaak? Waar moet volgens onze inwoners ruimte voor komen? Voor woningbouw, wonen, werken, natuur, recreatie, wind- en zonneparken, bedrijven of iets anders? En waar dan?
De uitslag van de enquête vormde een goed begin voor het vervolg van het participatieproces.

Contact en vragen

Heeft u vragen over de enquête dan kunt u contact op nemen via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij houden u op de hoogte via deze website en met berichten in de krant Gemeentenieuws.